NINA RINTALA TEOKSET  BIO  ESIINTYMÄÄN  MEDIA 
   


MERENALAISET HULMUAVAT OSAT
2023 BASAM BOOKS


JULKAISTAAN MAALISKUUSSA 2023


Merenalaiset hulmuavat osat mahtavoi meren monihulmuisuutta. Runojen meri on suojelun ja seikkailun arvoinen aarre. Kokoelma on ylistysveisu merelle, se kolkuttelee omaatuntoasi, mutta saa sukeltamaan yhä syvemmälle.

ja kun laskeudut alemmas
jalat edellä akvamariiniin
aivan varovasti
ensin varpaanpäät veteen kastaen
kuin tapailisit sormenpäillä koskettimia
kuulet kosteaa kirkasta sointia
painolastisi katoaa
taisteluarpesi katoaa
ajatuksesi katoaa kuulet, miten ihminen katoaa
vain meri jää

”Nina Rintalan meriaiheisiin runoihin voi mennä varovasti tai sukeltaa suoraan syvään päätyyn. Kastumatta ei lukija kuitenkaan selviä.”
     - Arja Palonen, esilukija

PUUT TAIPUVAT PUOLEENI
2020 BASAM BOOKS


Puut taipuvat puoleeni on Nina Rintalan kolmas runoteos, matka mullan alta, suon pohjasta valoon. Runo juoksee juuren koloista, karkaa sulasta kalliosta, lentää kuusten sinisiltaa pitkin, löytääkseen sisälläsi laulavan ja tanssivan metsän.

Aurinko kallistaa päänsä,
sammal laskeutuu pitkälleen,
sulkee luomet himmeässä valossa.

”Paras luontokirja ja runokokoelma, jota olen koskaan lukenut, on raumalaisen runottaren Nina Rintalan äskettäin ilmestynyt kolmas runoteos Puut taipuvat puoleeni. Tämän metsäaiheisen teoksen runot ovat paitsi sanataidetta myös ikään kuin musiikkia, laulua, tanssia ja kuvataidetta. Runot vievät mukanaan ja pyhittävät metsän salaisuuksiin, johonkin kauas kadotettuun. Tulevat uniin. Ilmeikästä, soljuvaa ja kaikkia aisteja kutkuttavaa, sielua sykähdyttävä kieltä. ”Laulu karkaa kalliosta / liekkuu pitkin puidensiltoja / leikittelee kuusten / terälatvoissa. ”- - ”Elän / kuvista ilman sanoja / ilmasanoista / varjokielestä / vedenlipuilusta / kehräämisestä / siiveniskuista / lihasmuistista / intuitiosta / vapaudesta / Elän poluista silmien välillä. Kiitos vuoden luontoteosta!”
     - Trinski Kiviniemi, lukijapalaute

”Runot kertovat metsän tarinaa kauniisti, soljuvasti, uhmakkaastikin. Herkistyin, nautin, palasin tekstiin yhä uudestaan. Puut taipuvat puoleeni on osa Basam Booksin Puhuttava runo -sarjaa. Teoksesta on tulossa myös metsärentoutumistuokioita. Oi! Haluan ehdottomasti osallistua. 5/5.”
     - Jenni Valanne, lukijapalaute

PAPERIPERHO
2015 KIRJOKANSI


Nina Rintalan toisen kokoelman kieli riisuu sanat turhista vaatteista ja vaateista.  Paperiperhon sivuilla lukijalle avautuvat alastomat, paljaat ja vilpittömät ajatukset, koristelemattoman karut ja kauniit tunnelmat. Runoissa otetaan askeleita kohden kuoleman mysteeriä samalla matkalla rakkautta etsien.

taivas on hyvin alhaalla tänään
tunnen kuoleman laskeutuvan
sadehissillään alas puutarhaamme

”Paperiperho-runokokoelmaan perustuva Taivas on hyvin alhaalla tänään –runoperformanssi on erikoinen kokemus. Esitys on virkistävä tapa käsitellä synkkää ja vaikeaakin aihetta. Kun kuolemasta tavallisesti puhutaan lähestulkoon kädet ristissä ja vakava ilme kasvoilla, nyt oli lupa nauraa ääneen. Oli sallittua olla liikuttunut ja huvittunut yhtä aikaa, vaikka ensin olo olikin melkein syyllinen. 40 minuutin esityksen päätyttyä tekee mieli huutaa ei ihan vielä. Tätä olisi mielellään katsonut pidempäänkin."
    - Henriikka Korte, Uusi Rauma

KUUKORENTO
2014 KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ HAI


Tarinoita Rintala on kertonut aina, kuvin, sanoin ja teatterin keinoin. Kuukorento on Rintalan esikoisteos, joka pursuaa kuin elämän maustehylly, riveillä huumaudutaan rakkaudesta ja kiljutaan pettymyksestä.

joka kevät tulee tämä humauttava tunne
pitää päästä tien päälle
moottoripyörän
terassin
miehen päälle

joka kevät tulee tämä humauttava tunne
täytyy tarttua matkalaukusta
sarvista
tuopista
reisistä

”Kuukorennossa runot ovat siis nykyrunoutta, elämänmakuisia, rohkeita ja moniulotteisia. Ollaan parisuhteiden äärellä, rakastumisen väkevästä huumasta, ilosta, ihanista tunteista, jätetyn ihmisen katkeruuteen, pettymykseen, ikävään ja suruun, ja kaikkea siltä väliltä. Hyvin ymmärrettäviä runoja, joista löytyy syvyyttä ja sielukkuutta, mutta myös oikeissa kohdissa sopivaa huumoria. Hyvin rohkeita tunneilmaisuja kaikki runot kauttaaltaan.”
    - Blogissa: Jonnan lukunurkkaus

"Runot ovat oivaltavia ja monipuolisia niin tekstillisesti kuin tunnelmallisestikin. Erityinen huomio kiinnittyy siihen, että ne ovat suoria ja niissä on komiasti itkunsekaista naurua, joka kääntyy toivoksi - hymyksi. Runot voi jakaa kahteen teemaan: ironiset hauskantunnelmaiset runot ja syvällisemmät syövereitä koskettavat runot, jotka jäävät ihon alle kutisemaan.
    - Jussi Virratvuori, kustannustoimittaja
 
Sivuston sisällön tekijänoikeudet kuuluvat tekijöilleen.
Sivusto ei käytä evästeitä, eikä kolmansien osapuolten palveluita.
Olethan yhteydessä suoraan sähköpostitse ongelmatilanteissa ja huomautuksissa.